Waarom hennep onze guru is

Dat hennep op dit moment in verschillende vormen, zoals in de vorm van natuurlijke kleding, vaker op het toneel verschijnt is voor ons geen mysterie. Gedurende de geschiedenis nam de plant vaker een sleutelrol in tijdens historische momenten. Zoals zo’n 500 jaar geleden, toen we de drang voelden om een nieuwe wereld te ontdekken. Het was hennep die ons vooruitstuwde. De zeilen en het nodige touwwerk werden gemaakt van deze krachtige plant. Het gaf de ontdekkingsreizigers de vleugels die zij nodig hadden om de Atlantische Oceaan over te steken. 

1

de missie van hennep

Vandaag de dag steekt hennep de kop op in de rol van healer en milieuactivist. Het is haar missie om ons te inspireren tot een meer holistisch leven waarbij we in balans leven met moeder aarde en de weg (terug)vinden naar ons hart. Daarom is hennep onze guru. Het is tijd om hennep verder uit het verdomhoekje te halen en niet alleen te zien als stoner. Als je verder kijkt zie je wat er nog meer is. Dus open je ogen en herontdek de magie.

eerlijke kleding

Mag ik je voorstellen

Hennep wordt ook wel aangeduid met Kemp of met de Latijnse benaming Cannabis Sativa. Deze eenjarige plant geniet van de volle zon en heeft een stevig stengel maar kan desalniettemin meebuigen met de wind. 

Dit zeer oude gewas kent zijn oorsprong ver voor onze jaartelling in China en India. De vroegste vermeldingen van hennep als gekweekte plant zijn afkomstig uit het oude China. Daar werd 4500 jaar geleden de hennepvezel al gecultiveerd als textielvezel voor natuurlijke kleding en werd het zaad gebruikt als voedsel. Via nomadenvolkeren vond vermoedelijk de verspreiding plaats naar het Midden-Oosten, het Middellandse Zeegebied en verder Europa in.

Mag ik je voorstellen

eerlijke kleding

Hennep wordt ook wel aangesproken met Kemp of met de Latijnse benaming Cannabis Sativa. Deze eenjarige plant geniet van de volle zon en heeft een stevig stengel maar kan desalniettemin meebuigen met de wind. 

Dit zeer oude gewas kent zijn oorsprong ver voor onze jaartelling in China en India. De vroegste vermeldingen van hennep als gekweekte plant zijn afkomstig uit het oude China. Daar werd 4500 jaar geleden de hennepvezel al gecultiveerd als textielvezel voor natuurlijke kleding en werd het zaad gebruikt als voedsel. Via nomadenvolken vond vermoedelijk de verspreiding plaats naar het Midden-Oosten, het Middellandse Zeegebied en verder Europa in.

1

Terugkerende liefde voor natuurlijke kleding

Hennep is een van de oudste vezels binnen de textielproductie. Voordat katoen een massa-product werd en de Europese markten veroverde, was hennep favoriet. Dat is helemaal nog niet zo lang geleden. In het begin van de twintigste eeuw werd het nog in heel Europa verbouwd. Het is tijd dat we deze kikker gaan kussen en de prins weer tot leven roepen. De stof gemaakt van de stengel van de plant is namelijk een onwijs duurzaam alternatief binnen de kleding-industrie. Waarom wij tot over onze oren verliefd zijn?

eerlijke kleding

Allereerst gebruikt de hennepplant slechts 25% tot 35% van het water dat nodig is om katoen te kweken. Op jute na is hennep binnen de textielindustrie dan ook het meest waterbesparende alternatief

eerlijke kleding

De hennepplant kan zichzelf goed verdedigen en heeft daardoor nauwelijks natuurlijke vijanden in de vorm van insecten of onkruid. Een behandeling met bestrijdingsmiddelen is overbodig. 

eerlijke kleding

Daarbij is zij in staat om onze bodem te ontdoen van chemische en giftige stoffen en met die reden werd de plant ook met grote hoeveelheden gezaaid rondom de kerncentrale Tsjernobyl na de ramp van 1986.

eerlijke kleding

Als je het kledingstuk helemaal hebt afgedragen, kun je de stof van hennep gewoon composteren. Stof afkomstig van hennep is namelijk 100% biologisch afbreekbaar.

eerlijke kleding

De hennepplant kan in een korte tijd van een aantal maanden met vier meter volgroeien en laat na het oogsten een vruchtbare grond achter. Met haar diepe en fijne wortels woelt de plant de grond om zodat deze zuurstofrijk en gezond wordt en geeft zij 60% tot 70% van de voedingsstoffen die ze gebruikt terug aan moeder aarde.

1

Voel de kracht van natuurlijke kleding

Natuurlijke kleding van hennep heeft alle kwaliteiten waar je van droomt. De stof is vochtabsorberend, ademend, antibacterieel en hypoallergeen. Daarbij reguleert het je lichaamstemperatuur: het houdt je (hoofd) koel in de zomer en het verwarmt je extra in de winter. Het is daar om jou te beschermen. De textiel heeft dan ook de bijzondere eigenschap om UV-stralingen buiten te houden. 

Wanneer je kiest voor kleding van hennep voel je de kracht van puur natuur. Die is soms ook stug en ruw. Door het dragen en wassen van de kleding wordt de stof vanzelf geleidelijk zachter en soepeler. Zo verzekeren we je van een zacht en soepel draagcomfort. 

Nieuwsgierig naar onze natuurlijke kleding? Ontdek het in onze shop met kleding van hennep.

Meer ontdekken?

leven vanuit je hart
ons hart
kleding van hennep
de shop

Let's tribe

Meld je aan voor de nieuwsbrief. Via deze weg betrekken we je bij de processen die we doorlopen, delen we alle ins en outs van onze natuurlijke kleding en inspireren we je tot een leven vanuit je hart. Are you in?